Wat zijn droogtoiletten?

Wat zijn droog- of composttoiletten ?

Wij verkopen, al sinds 1991, eco-toiletten! Je kunt ze indelen in twee groepen, de kleine en compacte droogtoiletten en de grotere composttoiletten. Kortom met heel veel ervaring staan we tot uw dienst.

Weetje! Wist u dat deze droog- & composttoiletten al ruim 90 jaar in Scandinavië worden gebruikt in moderne woningen, buiten de stad?

U kunt hier meer lezen over hoe en wat van droog- en composttoiletten of direct naar de webshop gaan.

Wat is een droogtoilet ?

Het Droogtoilet is een ‘klein’ toilet dat  géén water en géén chemicaliën gebruikt ! Daarom heet het ook droog-toilet.

Fecaliën en urine worden in het toilet opgevangen. Sommige modellen scheiden de urine, dan komt alléén poep en papier in de emmer en wordt urine apart gehouden. Sommige modellen hebben een ingebouwde ventilatie, die zorgt ervoor dat er geen luchtjes zijn in het toilet en de inhoud droogt!

Slechts 1x per 2-3 of 4 weken (!) moet de emmer met biologische zak, verwisseld worden.

Weetje ! Wist u dat u met een droogtoilet dan ook echt 6 á 9 liter per spoelbeurt, +/- 45 liter per dag bespaart ?! Dat is dus ca. 15.000 liter drinkwater, per persoon, per jaar!             

Voorbeeld modellen zijn de INI, Separett Privy, Sanitoa, Cabin, Tiny, Villa 9010, Cindi, Trobolo, Nature Loo en Mo-comfort.

Wat is een composttoilet?

Ook een composttoilet gebruikt géén water en géén chemicaliën. Het grote verschil is het composttoilet vangt alles op in een grote tank onder de vloer van het huis. Dankzij een eigen ventilatie is het toilet geurloos en kan de inhoud gaan composteren, daarom heet dit toilet een compost toilet!

Je kunt ook meerdere toiletten, op verschillende verdiepingen, aansluiten op 1 composttank. Omdat de tank groter is, hoef je niet meer wekelijks/maandelijks te legen, zoals het droogtoilet, maar 1x in 2-3 jaar een kruiwagen gecomposteerd materiaal eruit halen.

Voorbeeld modellen zijn de Clivus Multrum M100, M150 en M300. Deze kunnen of met kant en klaar huisje zoals Dalsland (ook voor mindervalide) of Gypsy.

Wat zijn droogtoiletten? 1
Composttoilet

Waarom zou je een droogtoilet gebruiken?

Verbrandingstoilet cindi Family

Wij mensen verbruiken steeds meer water, zoals bijvoorbeeld lang douchen, regendouches, toilet doorspoelen, zwembad vullen en ga zo maar door.

Maar in de natuur merk je dat het steeds warmer wordt en minder regent waardoor er steeds meer uitdroging – tekort ontstaat. Met een droog- of een composttoilet kun je al zo’n 15.000L DRINKWATER besparen per persoon per jaar !  Tegelijk bespaar je ook op het heel vuil ‘zwart’ afvalwater.

Waar worden droog- composttoiletten gebruikt?

Droogtoiletten kunnen overal toegepast worden, in de woning, Tiny House, Chalet, Boot of jacht, camper of caravan, in de keet op de bouwplaats. Maar kan ook op een golfterrein, natuurterrein, natuurcamping etc. Waarom? Omdat het droog- composttoilet niet op het rioleringssysteem aangesloten is. Daarnaast zijn ze compact en klein en passen overal.

Wij hier op ons bedrijf ECOSAVE, maken al gebruik van het Clivus composttoilet en gebruiken alleen water om de handen te wassen. Al sinds 1995 bij ECOSAVE in gebruik en in 25jaar bespaarden we 1.500.000L water!

Composttoiletten worden veel gebruikt in grote woningen, golfterreinen, volkstuinen, natuurgebieden en natuurcampings. Zie hier diverse referentie projecten in binnen en buitenland.

Wat zijn droogtoiletten? 2

Welke soorten droogtoiletten zijn er?

Veel mensen vinden het leuk en zijn bekwaam om zelf hun (houten) toilet te bouwen. ECOSAVE levert diverse bouwpakketten. De basis bestaat uit het inzetstuk met urinescheiding, een urineafvoerslang, de zitting en deksel, in verschillende uitvoeringen. Het uitgebreide pakket heeft ook de houtombouw erbij.

Trobolo urinescheider los wit zijaanzicht

Enkele modellen; 

1.1 Ecosave INI urinescheider pakket is met bril + deksel en slang en gemaakt van gerecycled materiaal.

1.2 Trobolo 1358/1359 Witte of grijze Urinescheider met urineslang, zonder bril en deksel.

1.3 Separett Privy 500 pakket met slang en blauwe scheider, een piepschuim zitting en deksel.

1.4 Separett Privy 501 hetzelfde concept met witte “normale” bril met deksel erbij.

1.5 Separett Privy 501 compleet, met 2 emmers, Bio zakken, ventilatie en adapter erbij.

1.6  Trobolo Tera-Bloem compleet bouwpakket met alle accessoires en houten ombouw parts.

Het basic droogtoilet is een kant en klaar droogtoilet, licht in gewicht en overal te plaatsen. Kenmerk: alles wordt samen opgevangen in 1 grote emmer in het toilet ! Geen enkele afvoer, geen riolering nodig, geen ventilatie. Voeg regelmatig wat houtkrullen toe om de urine te absorberen en de toplaag af te dekken. Sommige modellen hebben een ventilator. Eenvoudig en makkelijk toe te passen, bij een verbouwing, verhuizing, volkstuin, in de keet, etc.

2.1 Separett Sanitoa in wit of licht grijs graniet uitvoering, kunststof met grote 30L emmer.

2.2 Ziya droogtoilet in wit, turqoise, oranje, houtkleurig kunststof met grote RVS emmer.

2.3 Nature Loo NL2  in wit kunststof mét ventilatie.

2.4 Nature Loo CM2  in wit kunststof mét ventilatie en afsluitende klep.

2.5 Biolet in wit kunststof, vangt alles op en begint al te composteren in het toilet.

2.6 Biolet in wit kunststof, met volledig elektrische bediening en werking.

Dit toilet is net een stapje beter dan de Basic, de urinescheiding zorgt voor een droge (!) inhoud en een ingebouwde ventilator zorgt, dat er geen nare luchtjes meer zijn. Hier zou je geen houtkrullen hoeven te gebruiken. Sommige hebben een klep, dan zie je ook niks!

Wat zijn droogtoiletten? 3

Enkele modellen;

3.1 Ecosave Eco-Loo, de kleinste, compactste, afsluitende klep, geschikt voor de kleinste plekje.

3.2 Separett Cabin /Weekend in wit of licht grijs graniet kunststof toilet, alle accessoires, zakken.

3.3 Separett Tiny, klein compact, met afsluitende klep evt. ook met urinetank in toilet.

3.4 Separett Villa 9010 in wit mét een blauwe afsluitende klep en ronddraaiende schotel incl.

3.5 Separett Villa 9020 in wit met klep en de veel grotere emmer, 50L, voor onder de vloer!

3.6 Trobolo Luwe-bloem, houten constructie, rechthoekig, met handvatten, zonder ventilatie!

3.7 Trobolo Bila-Bloem idem in hout, rechthoekig, maar deze mét ingebouwde ventilatie!

3.8 Trobolo Tiny-Bloem in HOUT met ronde vormen, heel knap, mét ingebouwde ventilatie.

Ooit wel eens hoge nood gehad onderweg en nergens is een openbaar toilet te vinden? Of op de camping, strand of op trektocht behoefte aan een toilet? Dan is het kleine compacte mobiele droogtoilet een uitkomst in handige draagtas, makkelijk in de auto of vrachtwagen mee te nemen. Eventueel kunt u er ook een kleine toilettent bijnemen als u langer op dezelfde plek blijft, voor de privacy.

Toilettent voor campingCamping toilet. Draagbaar

4.1. Separett Rescue 25,  droogtoilet met stoel, slang en zakken erbij in een handige tas.

4.2. Toilet tent, razendsnel op- en afgebouwd, met ca. 1m2 vloeroppervlak, regenbestendig.

Het verbrandingstoilet is een bijzonder droogtoilet, het gebruikt geen water en geen chemicaliën, maar ‘verbrand’ het toiletmateriaal. Niet echt verbranden, maar verhitten tot 500 – 600 Celsius. Net als een broodrooster, worden spiralen veilig verhit met als resultaat urine verdampt en poep en papier vergaan tot as ! Dit gebeurt 100% veilig, je kunt niet bij de verhitting komen en er zitten beveiligingen in. Na ca. 1 maand kun je de as uit de as-la in de tuin legen, of bij het GFT doen. As is geen afvalstof maar een grondstof ! Het energieverbruik is te vergelijken met een magnetron tussen de 850 en 1600W. Het wordt ook vaak gebruikt bij zzp’ers die mensen thuis ontvangen, hiermee heb je een hygiënische oplossing, die in principe overal geplaatst kan worden. Enkele modellen;

5.1 Mulltoa Ecolet klein, compact en zuinig verbrandingstoilet.

5.2 Separett Cindi Basic voor 1-2 personen.

5.3 Separett Cindi Family voor 3-4+ personen of intensief gebruik.

5.4 Eco-Toi verbrandingstoilet op GAS                             

6.1. Freeze 2000

Ook dit toilet is een DROOGTOILET, want het gebruikt geen water, maar zoals de naam al zegt dit toilet BEVRIEST al je ontlasting. Dit toilet is een geavanceerd systeem, zo gebouwd dat het temperaturen van -18 graden kan krijgen. Je zou zeggen ‘bevriest mijn lichaam hier dan niet aan het toilet?’ Nee, dat niet maar het zou wel wat kouder worden daar tussen de benen.

In 1939 vond Rikard Lindstrom (Stockholm) de Clivus Multrum uit en won er ook een Internationale prijs voor. Deze Clivus werkt na 90 jaar (!) nog steeds!

Zoals in het begin gezegd, hebben composttoiletten een grotere tank onder de vloer. In die tank wordt al het materiaal gecomposteerd. Op die composttank kun je meerdere toiletten aansluiten, zowel op de begane grond als op de verdieping. De toiletten staan recht boven de tank en daardoor valt alles rechtstreeks in de composttank. Dankzij een eigen ventilator op de composttank wordt lucht In het toilet naar beneden gezogen, om zuurstof in de composthoop te brengen, mogelijke luchtjes af te voeren en vocht te verdampen. Het toilet is daardoor altijd fris en geurloos, een fijne beleving!

Onderhoud; 1-2x per jaar controleer je de inhoud, egaliseren met een hark. Pas na 2-3 jaar kun je jaarlijks slechts ca. 1 kruiwagen composterend materiaal eruit halen. Eventueel ook nog compostthee.

7.1 Clivus Multrum CL310 eenvoudig inbouwtoilet, direct op composttank, porselein en RVS

7.2 Clivus Multrum CL200 een speciaal porselein composttoilet

7.3 Clivus Multrum CL500 speciaal microflush toilet, met een minimale spoeling 0,5-3L

7.3 Clivus Multrum M100 composttank, hierin wordt alles opgevangen, voor 1 pers. of volkstuin

7.4 Clivus Multrum M150 composttank, idem maar dan groter, geschikt voor 2 pers. of speeltuin

7.5 Clivus Multrum M300 composttank, idem maar dan nog groter, geschikt voor 4+ personen

Deze speciale urinoirs gebruiken ook géén water! Dankzij een speciale RVS of kunststof klep die direct de afvoerleiding sluit na gebruik, zijn er geen geurtjes. We hebben eenvoudige droog-urinoirs in bruin kunststof die vaak worden gebruikt in een tuinhuis, op een volkstuin, in een natuurgebied of op events. Maar we hebben ook diverse witte porseleinen urinoirs voor in huis, horeca of bedrijf. Opnieuw, deze droge urinoirs kunnen jaarlijks tot 7.500L water per persoon besparen! In een horeca faciliteit wel 100.000L water per jaar!

8.1 Biolan Urinoir in bruin kunststof.

8.2 Clivus Multrum CL 100 Wit rond – gestroomlijnd porseleinen droog urinoir

8.3 Clivus Multrum CL 101 Wit hoekiger – gestroomlijnd porseleinen droog urinoir

Wat is er mooier om op een afgelegen plekje een klein, romantisch houten toilethuisje te hebben met een droog- of composttoilet erin. VOORDELEN: Géén riolering nodig, géén waterleiding ernaar toe, géén afvalwaterzuivering nodig, alles wordt opgevangen in het toilet of in de composttank. Ook de huisjes hebben we verschillende toilet mogelijkheden

9.1 Ecosave Natuurhuisje Privy 501 droogtoilet, volledig bouwpakket met dikke blokhutprofielen.

9.2 Trobolo KersaBloem, bouwpakket bestaande uit 4 wanden en dak met deur, sneller klaar.

9.3 Clivus Multrum Dalsland, met Clivus M100,  idem bouwpakket, geschilderd en ventilatie.

9.4 Clivus Mutrum Dalsland , met Clivus 100, geschikt voor mindervaliden ! zelfde bouwpakket.

9.5 Clivus Multrum Gypsy met Clivus M100, prachtig huisje met alles boven de grond

Is een droogtoilet ook voor mij?

Persoonlijk, maar dat is mijn mening, denk ik dat dit soort toiletten voor iedereen is. Of het wennen zal zijn om het te gebruiken? Ja zeker, maar dat is met alles toch zo? In dit geval zeker een leuke en prachtige ervaring en goed voor onze gezamenlijke toekomst ! Ik denk dat als we deze droogtoiletten al maar meer gaan gebruiken, in plaats van al het “drink” water te gebruiken om elk klein beetje ontlasting weg te spoelen, help je de wereld al een hele boel. Maar zoals ik al schreef, dit is mijn mening, maar misschien heeft u er wel een andere kijk op ? Deze vraag is geheel open, die kunt u alleen beantwoorden.
Wat zijn droogtoiletten? 4
Jurriën Wapstra
Werknemer/Designer

Contact

Als u toch nog vragen hebt, bekijk even de webshop www.ecosave.com/shop/

Staat uw antwoord daar niet? stuur gerust een mail naar ons.

Mail: info@ecosave.com 

Tel: +31 321 332038

Werkdagen: Ma t/m Vr 8.30 – 17.30u

Graag tot ziens en veel plezier met onze droog- & composttoiletten.

Ecosave, al 30 jaar ervaring met deze producten !

Scroll naar top